jounijarvela_web_2

s. 1973

Jouni Järvelä soitti UMOssa ensi kerran 19-vuotiaana vonna 1992, ja hänet valittiin orkesterin vakinaiseksi jäseneksi Rich Shemarian kaudella vuonna 1995. UMOssa Järvelän instrumentit ovat sopraano- ja alttosaksofoni sekä Bb-klarinetti.  Järvelä hallitsee myös C-melodia- ja tenorisaksofonit sekä Eb-klarinetin, pianon, sähköbasson ja melodican. Lisäksi hän omistaa myös viulun, huilun, huuliharpun ja kitaran. UMOssa Järvelä on ollut hyvin näkyvä ja luotettu vahva solisti, ja vuosina 1997-2007 hän oli myös UMOn taiteellisen toimikunnan jäsen.

Järvelän oma yhtye ”Jouni Järvelä Group” perustettiin vuonna 1996. Tämä omaperäinen yhtye on julkaissut kaksi levyä: Lento (1999, mm. Emma-ehdokkuus) sekä ”a Grand day out (live)” (2005, mukana norjalainen rumpali Audun Kleive). Suurin osa tämän yhtyeen musiikista on Järvelän säveltämää, ja sävellystyö on muutenkin hänelle hyvin tärkeää.

UMOn ja oman yhtyeensä lisäksi Järvelä on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa huippuyhtyeissä. Viime vuosien ulkomaisista yhteistyökumppaneista voi merkittävimpinä nostaa esiin norjalaisen rumpalin Audun Kleiven ja amerikkalaisen saksofonisti/multi-instrumentalisti/säveltäjä Lenny Pickettin, jonka kanssa Järvelä työskenteli kuuden viikon ajan kesällä 2008. Tämä yhteistyö on myös saamassa jatkoa. Lähitulevaisuuden ohjelmaan kuuluu lisäksi mm. konsertit amerikkalaisen laulajan Dean Bowmanin kanssa.

Paitsi musiikillinen ilmaisu likipitäen kaikissa muodoissaan, kiinnostavat Jounia myös mm. elokuvat ja teatteri, kirjallisuus, valokuvaus sekä ruoanlaitto ja -syönti, historiaa ja kriittistä politiikantarkkailua unohtamatta. Myös kävely, murtomaahiihto, pöytätennis, sulkapallo, jalkapallo ja pesäpallo miellyttävät häntä.  Ja jopa intohimoiseksi voisi luonnehtia hänen suhdettaan Masai-kenkiin, FeelMax-tossuihin ja tasapainolautoihinkin. Sekä klarinetinsoittoon. Ja klarinetin kielten hiontaan. Ja tietenkin myös saksofonin kieltenkin. Ja tautologiseen ja loppumattomaan höpötykseen myös.

*
Jouni Järvelä Group:
Jouni Järvelä; saksofonit ja klarinetit
Samuli Mikkonen; piano ja syntetisaattorit
Marzi Nyman; kitara
Lasse Lindgren; basso
Joonas Riippa / Audun Kleive; rummut

www.jounijarvela.net
www.myspace.com/jounijarvela

JJGn levytykset saatavilla seuraavista paikoista:
Digelius ja muut hyvät levykaupat sekä internetissä: mm.  www.cdbaby.com , iTunes ja lukuisat muut internetin levykaupat.

Viimeisimmät levytykset:

2009 – UMO on UMO UMOCD109
2008 – UMO Jazz Orchestra & Satu Sopanen: Taikapeitto UMOCD108
2007 – Jouni Järvelä Group: a Grand day out (live) JJMCD-07
2005 – UMO: Sauna palaa! UMOCD107